Villin lännen korttipelejä

Jokainen kovan luokan spaghettiwestern ja Villin lännen elokuva sisältää ainakin yhden kohtauksen, jossa tarinan sankarit ja heidän vihollisensa tuijottavat toisiaan korttipakan ylitse. Kortit ovat pysyneet samankaltaisina ajan saatossa. Pelit ovat kuitenkin vaihdelleet paljon, ja saluunoissa onkin pelailtu myös muunneltuja versioita erilaisilla korttipakoilla.western-pokerMonella modernilla korttipelillä juuret löytyvät jo satojen vuosien takaa. Tietyt traditiot ovat vieneet voiton ja jättäneet niiden säännöt ajan saatossa unholaan. Korttipakasta onkin tullut lännen elokuvien yksi symbolisista kulmakivistä revolvereiden, stetsonien ja hevosten rinnalla. Se on mielenkiintoinen assosiaatio, sillä korttipakka on tullut ensiksi Eurooppaan italialaisten kauppiaiden mukana.

Korttipelien historia

Alkujaan Blackjack luotiin Ranskassa, josta se muutti Villiin länteen. Pelin alkuperäinen versio sisälsi myös mahdollisuuden huijaamiseen, joka on sikäli poikkeavaa nykyisestä Blackjackistä. Siitä huolimatta monet yrittävät yhä huijata pelissä.Alkuperäinen peli sisälsi myös muita eroja, mutta tuon aikainen Vingt-et-un eli lukua 21 tarkoittava sana oli suurin piirtein sama peli kuin nykyisin. Pelin nimi tosin syntyi vasta Villin lännen aikojen jälkeen. 1930-luvulla kasinot tarjosivat pelaajille kymmenkertaisia voittoja, jos heidän käteensä sattui pataässä ja toinen mustista jätkistä. Vaikka kyseinen systeemi katosi, Blackjackin nimi jäi. Nykyään se on myös kadonnut pitkälti saluunoiden pöydiltä ja siirtynyt internetiin. Blackjack onkin pelattavana monilla eri sivustoilla.

Pokerin tausta Villissä lännessä

Pokeri tulee varmasti monelle mieleen ensimmäisenä Villin lännen korttipeleistä. Pokeri, jota pelattiin muutama sata vuotta takaperin, ei muistuta kovinkaan paljon pelin nykyistä suosikkiversiota. Korttipakka ei alkujaan koostunut 52 kortista, vaan kahdestakymmenestä. Värit olivat samat, mutta kortteja oli vain ässästä kymppiin.Näin ollen kaikki suorat olivat kuningassuoria ja kaikki värit kuningasvärejä. Korttien vähäisyyden johdosta pokeria pelattiin neljän miehen voimin ja ilman, että kukaan pääsi nostamaan pakasta mitään. Pokerin ensimmäisissä versioissa kortteja oli kolme.Huijaamisen estämiseksi korttien määrää nostettiin kolmesta viiteen. Vaikka Villin lännen tarinoissa pelaajat ovat yleensä leveäleukaisia englanninkielisiä amerikkalaisia, ovat historiallisesti asiat hieman toisin. Peli itse asiassa muistuttaa Espanjassa syntynyttä kolmella kortilla pelattavaa Primeroa, jonka ensimmäisen version Amerikan mantereelle toivat ranskalaiset.